Keď človek začne z ničoho nič niečo fyzicky robiť a pocíti, že mu začne silno biť srdce, ide o prirodzenú reakciu tela na zvýšenú fyzickú aktivitu. Tu sú hlavné dôvody, prečo sa to deje:

1. Nárast potreby kyslíka a energie:

Keď začneš robiť fyzickú aktivitu, tvoje svaly potrebujú viac kyslíka a živín na produkciu energie. Na to, aby sa kyslík dostal do svalov, musí tvoje telo zrýchliť srdcový rytmus a zvýšiť prietok krvi.

2. Aktivácia sympatického nervového systému:

Sympatický nervový systém je časť autonómneho nervového systému, ktorý riadi „boj alebo útek“ reakciu. Pri náhlom začatí fyzickej aktivity telo vníma potrebu pripraviť sa na zvýšenú záťaž, čo vedie k zvýšeniu hladiny adrenalínu. Adrenalín spôsobuje zrýchlenie srdcového tepu, rozšírenie ciev a zvýšenie dodávky krvi do svalov.

3. Zvýšený metabolizmus:

Pri náhlom začatí fyzickej činnosti sa metabolizmus zrýchli. Zvýšená produkcia energie vedie k tomu, že telo rýchlejšie spaľuje cukry a tuky, čo tiež môže viesť k zvýšeniu tepu.

4. Príprava tela na námahu:

Telo potrebuje byť pripravené na zvládnutie fyzickej námahy. Zrýchlený srdcový tep je jedným zo spôsobov, ako zabezpečiť dostatočné zásobenie orgánov a svalov krvou, čím sa zvyšuje výkon pri námahe.

Je to teda normálna fyziologická odpoveď na zmenu v náročnosti úloh, ktorým tvoje telo čelí. Ak však srdce búši príliš rýchlo alebo sa objavia iné príznaky (napr. závraty, slabosť, bolesti na hrudi), môže to naznačovať problém a je dobré konzultovať to s lekárom.